На 84-годишна възраст е починала Мадлин Олбрайт, първата жена държавен секретар

...
На 84-годишна възраст е починала Мадлин Олбрайт, първата жена държавен секретар
Коментари Харесай

Почина първата жена държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт

На 84-годишна възраст е починала Мадлин Олбрайт, първата жена държавен секретар на САЩ при президента Бил Клинтън от 1997 година до 2001 година, предадоха международните медии.

``С разрушено сърце оповестяваме, че Мадлин Олбрайт, 64-ият държавен секретар на Съединени американски щати и първата жена, която заема този пост, умря по-рано днес``, се споделя в изказване, оповестено в акаунта ѝ в Туитър. Съобщава се, че повода за гибелта ѝ е рак.

Мадлин Олбрайт е родена в Прага и произхожда от семейство на чешки евреи. Рожденото ѝ име е Мария Яна Кербелова, само че получава прозвището ``Мадленка``, както я наричала баба ѝ. Баща ѝ Йозеф Кербел е дипломат в Белград. През 1939 година семейство Кербел се открива в Лондон. След края на Втората международна война се връщат в Чехословакия, а по-късно Йозеф Кербел става посланик на Чехословакия в Югославия. След като властта в Чехословакия е завзета от комунистическата партия, Йозеф Кербел бяга със фамилията в Съединени американски щати, където стартира преподавателска кариера  в университета в Денвър.

Преди да бъде номинирана от Бил Клинтън за държавен секретар на Съединени американски щати през 1996 година Олбрайт е заемала длъжностите непрекъснат представител на Съединени американски щати към Организация на обединените нации, член на Кабинета на президента Бил Клинтън, член на Националния Съвет за сигурност, президент на неправителствената организация ``Център за национална политика``, чиято цел е изследване и разискване на разнообразни вътрешни и интернационалните събития.

Мадлин Олбрайт е професор в университета в Джорджтаун и началник на програмата ``Жени в интернационалните събития``, в който изнася лекции по външнополитически въпроси. ``Моите часове може да са били малко шумни``, написа тя в записките си. " Но дамите се научиха, а мъжете привикнаха ", споделя тя.

Мадлин Олбрайт е била и старши помощник по въпросите на руските и източноевропейските контакти в Центъра за стратегическите и интернационалните изследвания, водейки изследване за развиването и трендовете в Съюз на съветските социалистически републики и Източна Европа преди рухването на Берлинската стена. В последното си изявление, обещано за ``Ню Йорк Таймс`` предишния месец, тя споделя, че Владимир Путин ще направи сериозна неточност, в случай че нахлуе в Украйна.

Докато заема поста държавен секретар, Олбрайт се застъпва за засиленото въздействие на НАТО и оказва помощ при израелско-палестинските мирни договаряния. Тя също се ангажира с преговорите със Северна Корея, ориентирани към ограничение на нуклеарните упоритости на страната. Получава доста рецензии от съперниците си поради твърдата ѝ поддръжка на глобите против държавното управление на Ирак.

Олбрайт става известна със своята непокътната дипломатическа техника - използването на аксесоари. Тя споделя, че се е вдъхновила от иракските медии, които я сравнили със змия заради отношението ѝ към Саддам Хюсеин след първата война в Персийския залив. " Имах прелестна брошка във формата на змия. Така че, когато се занимавахме с Ирак, постоянно слагах брошката на костюма си``, споделя тя пред NPR през 2009 година

Мадрлин Олбрайт идва в България през 1999 година, с цел да приготви визитата на Бил Клинтън - първата визита на настоящ американски президент в страната ни.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР